25 november 2015

Een beter milieu begint bij je kind

Geschreven door Mieke van Elk
Actueel Foto: Moyan Brenn Een beter milieu begint bij je kind

Urgenda loopt van Utrecht naar Parijs en komt daar aan als de wereldwijde Klimaattop (30 november – 11 december) start. De recente aanslagen weerhouden hen niet juist nu aandacht te vragen voor de klimaatproblemen. Ik liep een dag mee met deze Climate Miles, samen met mijn zoon van tien. Of ik gek geworden ben, vraag je je af? Ja, net als wij allemaal: we zorgen niet goed voor onze aarde! Wij zijn de laatste generatie die er nog iets aan kan doen, voordat de schade aan ons leefklimaat onherroepelijk groter wordt. De klimaattop moet zorgen voor mondiale afspraken om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden. Twee graden! Daar krijg je het toch warm van?

Waarom ik meeloop? Zou het echt iets veranderen? Als dochter van een wereldverbeteraar hoor ik al mijn hele leven dat we duurzaam moeten zijn: mijn vader is initiator van de allereerste coöperatie voor windenergie. Alle kleinkinderen van mijn ouders zijn aandeelhouder van De Windvogel. Ik kreeg de normen en waarden van een Hemel op Aarde met de paplepel ingegoten: Vrede, Gerechtigheid en Heelheid van de Schepping. Het inspireert mij steeds opnieuw om daarvoor ook mijn best te willen doen. Dus een dag ruim 25 kilometer lopen van België naar Parijs, da’s een kleine moeite. En mooi dat mijn zoon dat samen met zijn opa Dick kan doen. Die opa schreef trouwens een brief aan al zijn kleinkinderen.

De Climate Miles van Urgenda

Urgenda zet het klimaat steeds urgent op de agenda. Dit voorjaar wonnen zij het gerechtelijk geding tegen de Nederlandse Staat waarin is uitgesproken dat de Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen.Van 1 tot en met 28 november loopt Urgenda directeur Marjan Minnesma met een soms grote, soms kleinere groep, 580 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop plaatsvindt. Elke dag plaatst een speciale gast een boodschap op een Milestone die langs de route wordt geplaatst. Dat mijn vader van zeventig jaar deze duurzame pelgrimstocht meeloopt vind ik stoer, dus daarom liepen we graag een dag met hem mee.

Geen geitenwollen- maar wandelsokken. En je daar niet vanaf laten lopen. De aanslagen in Parijs die onlangs in het nieuws waren, maakten de wandelgroep vastberadener dan ooit om in Parijs aan te komen. We laten ons niet kisten door terroristen. Als opwarming van de aarde zorgt voor meer woestijnen, waardoor mensen van het platteland vluchten naar de steden en daar spanningen ontstaan, heeft het klimaat ineens alles te maken met de stroom van vluchtelingen die is ontstaan. Ook daarom loopt Urgenda naar Parijs.

Walkshow

Wandelen, dat konden we al. Maar een dag samen lopen met een hoogleraar duurzame economie die alles vertelt over de circulaire economie, dat deden we nog niet vaak. Samen met Lucas, die elk jaar een half jaar rond de wereld wandelt om iedereen zijn verhaal over het klimaat te doen. In de dagelijkse Walkshow, het eigen tv-programma van The Climate Miles, horen we hoe ver Nederland al is met duurzame bouw van – bijvoorbeeld – de woningen in Groningen die door aardbevingen werden getroffen. Ook het aantal internationale deelnemers verbaast ons:

Roger uit Nieuw-Zeeland; Katy een vriendin uit de USA, die daar al veel klimaattochten liepen; een jongen uit Frankrijk; iemand uit Australië en veel Nederlandse lopers. Het lopen bindt ons, letterlijk de grens naar Frankrijk over. En wat de groep bindt is dat iedereen het normaal vindt om duurzaam te doen. @idwik Eva zegt: Ik doe wat ik kan. Dus gek geworden? Nee, het is te gek dat duurzaam zijn niet normaal is voor ons allemaal! Als we de volgende dag inpakken wil mijn zoon bijna niet mee: hij wil door, naar Parijs.

Over Mieke van Elk

Mieke van Elk

Mieke van Elk is voorzitter van de Kerkenraad in de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen

Gerelateerd